Bilde © Stanley Skarshaug
Bilde © Stanley Skarshaug
Er du nysgjerrig på hvem jeg er, og hvem jeg er til å uttale meg om temaene jeg skriver om? Ja, da har du kommet på rett side! Under kan du litt om lese litt om dette og få et innblikk i hva jeg bruker tiden min på.
Om meg
Teknisk lidenskapelig - og drevet
Helt siden jeg var ett lite barn har jeg hatt en enorm interesse for det meste innen kreative håndverk. Jeg var velsignet med å vokse opp i en familie som lot meg skru ifra hverandre alt jeg eide, for å "reparere" det. Etter hvert som jeg ble eldre fikk jeg min egen datamaskin, og helt fra internett kun var tilgjengelig over 56kbit modem og 128kbit ISDN var jeg så heldig at jeg fikk leke meg og utforske internett sammen med venner.
Den tekniske interessen var også utenfor datamaskinen. Jeg likte å snekre, lage verktøy, modifisering av bil deler og elektronikk duppeditter.
Frivillig arbeid
Mitt bidrag til en bedre verden
Kodeklubben Molde
I starten av 2020 bestemte jeg meg for at jeg ville være med å gi barn muligheten til å lære å programmere som jeg selv drømte om at skulle finnes når jeg selv var barn. Derfor ble jeg med i Moldegruppa til Lær Kidsa Koding.
November 2021 tok jeg over lederroller i Moldegruppa.
Utdanning
Veien til rom, og forbi?
Til tross for at jeg var veldig interessert i IT og elektronikk i barndommen og ungdomsårene ble ikke det utdanningen min innen disse fagene. Valget falt heller på mekaniske fag, nærmere bestemt automatikk mekaniker faget. På grunn av en rekke tilfeldigheter startet jeg som lærling i Kuldemontør faget. Etter at læretiden var over, og fagbrevet var i boks startet jeg på teknisk fagskole i Trondheim, for videre fordypning i kuldeteknikk. Etter to år der, gikk jeg tilbake til kuldebransjen som prosjektleder og ingeniør.
I forbindelse med at jeg skiftet jobb måtte jeg gjennomføre en betalt konkurranse klausul i 2018 hvor jeg brukte all tid til å lære meg mer om elektronikk, programmering av Android apper, Arduino prosjekter Drone bygging og flyving, web utvikling og grafisk design, samt ledelses psykologi og markedsførings teori. Med andre ord ett ekstremt flott år for personlig vekst og utvikling.
Etter å ha drevet med kjøling i en eller annen form i ca. 13 år fikk jeg i 2019 endelig muligheten til å realisere drømmen om å jobbe med programmering og IT. Siden da har jeg kost meg i krampetak med å innta så mye kunnskap og erfaring om programmering og system administrasjon som det har vert mulig for meg å absorbere.
For tiden utdanner jeg meg parallelt med jobb innenfor IT-sikkerhet ved Noroff. Takket være gode og tålmodige kolleger har jeg fått muligheten til å bruke og få erfaring med mye av det jeg har lært på studiet - på jobb.
Sertifiseringer
Formelle IT sertifiseringer
Parallelt med studiet innen Nettverk og IT-sikkerhet ved Noroff forsøker jeg å tilegne meg relevante sertifiseringer. Årsaken til at jeg ønsker å ta sertifiseringer er at jeg har en overbevisning om at en sertifisering er mer statisk og lettere å relatere til for kolleger og andre i IT bransjen. En sertifisering er mer standardisert og dermed litt mer målbart enn en karakter fra et studie.
Kurs
Nettbaserte kurs for å få innsikt og kunnskap
De siste årene har jeg blitt veldig kunnskaps tørst. Det er lite som gleder meg mer enn å kunne lære meg nye ting innen IT, IT sikkerhet, programmering og andre tema som prosjektledelse og psykologi. Under er en liste over de tre siste kursene jeg har tatt.
NSM grunnprinsipper for IKT-sikkerhet
- Nasjonal Sikkerhets Myndighet - 3t, 0m
Introduksjon til NSMs grunnprinsipper for IKT-sikkerhet.
"NSM grunnprinsipper for IKT-sikkerhet fremstår som et godt rammeverk som kan brukes av bedrifter for å komme i gang med målrettet sikkerhetsarbeid..."
Web Fundamentals
- Diverse - 37t, 0m
Praktisk introduksjon til grunnleggende web sikkerhets konsepter og penetrasjons testings verktøy.
"Alt jeg lærte på denne learning pathen ble lett å ta med inn i jobben min som webutvikler."
Jr Penetration Tester
- Diverse - 56t, 0m
Grunnleggende penetrasjonstesings opplæring ved hjelp av CTF oppgaver
"Dette var en solid og god grunnleggende introduksjon til mye som inngår i penetrasjons testing."
IT sikkerhets erfaring
Capture The Flag og daglig arbeid
Rank:
World: 1149
Score:
56 627
Badges:
42
Completed rooms:
339
CTF er en veldig artig og lærerik måte å lære IT sikkerhet og system administrasjon på. Her får man mulighet til å teste metoder og verktøy på en trygg og harmløs måte. Jeg har valgt å fokusere på TryHackMe, siden den virker mest nybegynner vennlig av de CTF plattformene jeg har kommet over.
På jobb prøver jeg etter beste evne å ta i bruk alt det jeg lærer på IT-sikkerhets studiet. Når jeg i tillegg gjøre CTF oppgaver på TryHackMe tror jeg at det vi lærer fester seg litt lettere enn om jeg "kun" hadde vert fulltids student. Om det er nye konsepter jeg lærer om, utfordrer jeg kolleger og ledelsen på det og forsøker dermed å finne måter å praktisk ta i bruk det jeg lærer.
Bøker
Interessante bøker jeg har lest
Jeg liker å veksle mellom å lære fra å se videoer og å lese bøker. Videoer funker ofte for meg som en slags introduksjon til ett tema, men jeg ender som regel opp med å lese bøker om tema for å få dybdeforståelse. Under er en liste over de tre nyeste bøkene jeg har lest og anmeldt.
The Art of Invinsibility
Kevin Mitnick - 320 sider
En komplett guide til hvordan man kan holde seg anonym på internett.
"I all hovedsak fikk denne boken meg til å innse for alvor hvor dypt overvåket vi er når vi bruker datamaskinene våre og internett."
Ghost in the Wires
Kevin Mitnick - 560 sider
Memoarer fra tiden Kevin Mitnick hacket seg inn i systemer for å få tilgang til informasjon han var nysgjerrig på.
"...etter å ha lest boka er det tydelig for meg at Kevin hadde tydelige retningslinjer som han holdt seg innenfor."
But How Do It Know? - The Basic Principles of Computers for Everyone
J. Clark Scott - 222 sider
En bok som tar for seg hvordan datamaskiner er bygd opp med logikk kretser. Den tar for seg hvordan RAM og CPU faktisk blir bygd, og på den måten gir leseren innsikt i maskinkode og senere hvordan assembly language blir oversatt til maskinkode.
"Since the book helped me connect so many dots, I'm actually a bit frustrated that I did not read it earlier."