Mine kurs

course logo

NSM grunnprinsipper for IKT-sikkerhet

- Nasjonal Sikkerhets Myndighet - 3t, 0m

Introduksjon til NSMs grunnprinsipper for IKT-sikkerhet.

"NSM grunnprinsipper for IKT-sikkerhet fremstår som et godt rammeverk som kan brukes av bedrifter for å komme i gang med målrettet sikkerhetsarbeid..."

Kurset tok jeg gratis som en del av sikkerhets måneden 2022. Timingen var perfekt siden jeg akkurat hadde blitt introdusert BS7799, og ISO27001/ISO27002. Dette kurset var en perfekt introduksjon til strategisk og målrettet sikkerhets arbeid. NSM grunnprinsipper for IKT-sikkerhet fremstår som et godt rammeverk som kan brukes av bedrifter for å komme i gang med målrettet sikkerhetsarbeid, og senere brukes for å modnes innen sikkerhetsarbeid. Takke være de tre nivåene er det lett for en organisasjon å fullføre det mest kritiske først, før de graver dypere for å tilfredsstille gradvis mer komplekse deler av rammeverket.

- 3. oktober 2022

course logo

Web Fundamentals

- Diverse - 37t, 0m

Praktisk introduksjon til grunnleggende web sikkerhets konsepter og penetrasjons testings verktøy.

"Alt jeg lærte på denne learning pathen ble lett å ta med inn i jobben min som webutvikler."

TryHackMe beviser enda en gang hvorfor de fortjener alle abonnentene sine.

Kurset tok for seg og forklarte på en god og grundig måte praktisk utnytting av klassiske web sårbarheter som SQL injection (SQLi), filopplastnings sårbarheter, cross-site scripting (XSS) og local file inclusion (LFI).

Verktøyet Bupsuite ble også grundig gjennomgått, sammen med terminal verktøy som hydra, ffuf og dirbuster. I tillegg ble det litt bruk av metasploit, på avslutnings rommene til pathen.

Dette var en serie med rom som virkelig løftet bevisstheten min til tematikk rundt web sikkerhet. Alt jeg lærte på denne learning pathen ble lett å ta med inn i jobben min som webutvikler.

- 24. mars 2022

course logo

Jr Penetration Tester

- Diverse - 56t, 0m

Grunnleggende penetrasjonstesings opplæring ved hjelp av CTF oppgaver

"Dette var en solid og god grunnleggende introduksjon til mye som inngår i penetrasjons testing."

Rommene tok for seg ganske mange tema innen penetrasjonstesting. Deriblant grunnegende web hacking ved hjelp av corss-site scripting, SQL injection, Local File Inclusions og Burpsuite for å bypasse opplastings filter og enumerering. Det ble også gjennomgått en god og grundig introduksjon til NMAP, og hva det kan brukes til og metasploit sine verktøy msfvenom og msfconsole sammen med grunnleggende privilege escelasjon i Linux og Windows.

Dette var en solid og god grunnleggende introduksjon til mye som inngår i penetrasjons testing. Spesielt likte jeg de gode og store rommene om Burpsuite, metasploit og nmap. Dette gav meg en kickstart og hjalp meg mye på CTF oppgaver, og gav meg en bedre forståelse for konseptene sårbarheter og exploits.

- 19. mars 2022

course logo

Pentest+ Leaning Path

- Diverse - 51t, 0m

Intorduksjon til diverse pen-test vertktøy og metoder. Fokuset var Active Directory angrep, Introduksjon til nettverks tjenester, grunnleggende web exploitation og en intro til verktøy som nmap, burp suite, metasploit, nessus og hydra.

"Etter å ha tatt denne learning pathen har jeg fått fjernet litt av mystikken rundt hvordan AD autentisering og autorisasjon fungerer."

Dette var veldig bra lagt opp som et nybegynner kurs. Her lærte jeg veldig mye. Spesielt bra var introduksjonen til Active Directory angrep via kerberos. Dette gav meg en helt ny innsikt i hvordan autentisering i AD faktisk fungerer. Etter å ha tatt denne learning pathen har jeg fått fjernet litt av mystikken rundt hvordan autentisering og autorisasjon AD fungerer.

- 30. januar 2022

course logo

Introduction to Information Security (IIS)

- Tom Drange - 203t, 0m

Et grunnleggende IT sikkerhets kurs som tok for seg terminologi og gav overblikk over metoder for angrep og forsvar i cyberspace. Målet med faget var i følge Noroff å friste studenter til å fortsette på andreåret.

"The video lectures were at a level that I don't think any professional tutor could be proud of delivering."

Dette var et fag jeg gledet meg mye til å komme i gang med, dessverre levde faget ikke opp til forventningene på noe som helst måte. Det stemte at faget var en introduksjon til IT sikkerhet, men en stor del av faget føltes som en repetisjon av det vi skulle ha lært i tidligere fag, og det nye tema vi ble introdusert til var i all hovedsak veldig svakt forklart.

Video leksjonene var på et nivå som jeg ikke tror noen profesjonelle kan være stolt av å ha levert fra seg. I tillegg var de skrevne leksjonene og oppgavene uinspirerende og rett og slett kjedelige. Jeg fikk kommet meg igjennom faget på ren viljestyrke, og for meg var det som reddet faget at læreboken var underholdende og lettlest.

Etter å ha vert igjennom alle pensumfag på Network and System Administration året på Noroff må jeg si at dette var det svakeste faglige innholdet og det pedagogisk dårligste faget av alle.

Pensumboka i faget var "Introduction to Information Security" av Michael Goodrich og Roberto Tamassia. Kurset var estimert til å kreve 200 timer studie, fordelt på 8 uker med undervisning, selvstudie. I tillegg var det 2 uker med repetisjon og eksamens forberedelser. Jeg brukte totalt 203 timer på faget, pluss at jeg brukte mye tid på TryHackMe.com for å få praktisk erfaring med tematikken i faget.

- 23. januar 2022

course logo

Complete Beginner Learning Path

- Diverse - 64t, 0m

En lang "learning path" som var tiltenkt de som er helt fersk innen IT sikkerhet. Den tok for seg tema som Linux og Windows privilegium eskalering, nettverks skanning, kryptografi, og web sikkerhet.

"Jeg sitter igjen med mye kunnskap jeg helt sikkert ikke hadde kommet på å tilegne meg på egenhånd"

I løpet av pathen var det mange fine introduksjoner til forskjellig tema. Dessverre var nivået veldig inkonsekvent, så plutselig kunne det komme noen rom som forutsatte kunnskap og innsikt som i allefall ikke jeg hadde. Derfor måtte jeg selv finne rom som kunne tette kullene i min kompetanse. Dette er en kritikk som jeg ikke er alene om, for som et svar på dette har TryHackMe opprettet en ny learning path som skal erstatte denne.

Jeg sitter igjen med mye kunnskap jeg helt sikkert ikke hadde kommet på å tilegne meg på egenhånd.

- 20. januar 2022

course logo

CompTIA PenTest+ (PT0-001): 5 Selecting Pen Testing Tools

- Michael Solomon - 1t, 20m

Overblikk over penetrasjons test verktøyene som CompTIA pentest+ fokuserer på.

"Kursholder var flink til å forklare essensen i verktøyene på en rask og lettfordøyelig måte."

In fin og rask gjennomgang på høyt nivå av de mest brukte og kjente penetrasjons testings verktøyene i Kali Linux. Kursholder var flink til å forklare essensen i verktøyene på en rask og lettfordøyelig måte.

- 6. januar 2022

course logo

Learning the OWASP Top 10

- Caroline Wong - 0t, 43m

Introduksjon til OWASP top 10

"En fin introduksjon til web sikkerhets arbeid og OWASP top 10"

En fin introduksjon til web sikkerhets arbeid og OWASP top 10. Kursholder var engasjert og gjorde det lett å følge med

- 16. desember 2021

course logo

Cert Prep: CompTIA Linux+ (XKO-004)

- Grant McWilliams - 9t, 19m

Ganske komplett gjennomgang av pensum til CompTIA Linux+

"Som repetisjon før man fornyer sertifiseringenen er dette sikkert et perfekt kurs"

Kurset føltes komplett, men hadde et litt for høyt tempo til at jeg klarte å henge med i alle svingene. Som repetisjon før man fornyer sertifiseringenen er dette sikkert et perfekt kurs. Spesielt tema rundt SELinux og PAM synes jeg ble gjennomgått alt for raskt uten å helt forklare hva som foregår.

- 21. september 2021

course logo

Learning Network Routing

- Mark Jacob - 1t, 2m

Grunnleggende innføring i routing med Cisco routere. Rask gjennomgang eller repetisjon av router on a stick, VLAN, DHCP relay agents og dynamiske routing protocoller.

"engasjerende instruktør som det var lett å lære av"

Fin repetisjon av CCNA tema. Mark er som vanlig en engasjerende instruktør som det var lett å lære av.

- 12. september 2021

course logo

Wireshark Essential Training

- Lisa Bock - 2t, 24m

Grunnleggende gjennomgang av praktisk bruk av wireshark til inspesksjon av nettverks trafikk

"Kurset var en flott introduksjon til praktisk bruk av Wireshark til å analysere trafikk på nettverket"

Kurset var en flott introduksjon til praktisk bruk av Wireshark til å analysere trafikk på nettverket. Kurset gjorde meg trygg på grunnleggende bruk av wireshark, og forklarte nøyaktig sammenhengen mellom OSI modellen og hvordan Wireshark fungerer. Jeg likte budskapet i kurset men det jeg synes kursholderen hadde en veldig monoton og nøytral stemme som gjorde at jeg ble trøtt av å høre på.

- 21. august 2021

course logo

Learning IPv6

- Mark Jacob - 0t, 56m

Introduksjon til IPv6 adresser og hvordan man setter opp statisk og dynamisk routing med Cisco routers

"Intruktøren gjorden en super jobb med å forklare på en enkel og forståelig måte forskjellen fra IPv4 og IPv6 på Cisco routere."

En flott repetisjon av IPv6 adresse formatet. Halve kurset gikk ut på hvordan man praktisk satte opp IPv6 statiske og dynamiske routes på Cisco routere. Intruktøren gjorden en super jobb med å forklare på en enkel og forståelig måte forskjellen fra IPv4 og IPv6 på Cisco routere.

For meg var det også en fin repetisjon av konfigurasjon av dynamiske routes med OSPF, og routing feilsøk.

- 15. august 2021

course logo

Learning IP Addressing (2013)

- Mark Jacob - 0t, 36m

Overblikk over hva som utgjør en IPv4 adresse. Gjennomgang av hva en IPv4 addresse er, hva som skiller host og nettverks delen av adressen. Det ble gjennomgått subnet mask, classful IP adressing og private IP adresser, og DNS.

"Instruktøren gjorde en nydelig jobb med å beskrive classful IP addressing..."

Ikke alle kurs trenger å være lange for å være bra. Dette er ett fint eksempel på dette. Dette var en instruktør jeg kommer til å oppsøke fremover. Instruktøren gjorde en nydelig jobb med å beskrive classful IP adressing, og flettet det så godt inn med private IP adresser at jeg tror det satte seg i hodet mitt.

- 6. august 2021

course logo

TOTAL: CompTIA Network+ Certification (N10-007)

- Mike Mayers - 23t, 0m

Kurs som følger pensumet til CompTIA Network+ eksamenen (N10-007). Kurset og sertifiseringen som den er rettet mot gir et overblikk i hva som utgjør ett nettverk.

"Mike Mayers gave me a fun experience learning about networking"

Total seminars gjør det igjen. Mike Mayers underholdt meg og gjorde at jeg et fint innblikk i hva som utgjør ett nettverk. Det gav meg et fugleperskektiv på mye av det som utgjør ett moderne og historisk datanettverk. Spesielt synes jeg seksjonen om IP subnetting og forskjellen på router og switch var ledig godt beskrevet.

Etter at kurset var ferdig ble jeg såpass interessert i nettverk at jeg fant motivasjon til å starte på videre studier mot Cisco CCNA. Det i seg selv føler jeg er ett testament på hvor godt jeg synes dette kurset fra Mike Mayers var.

- 5. juli 2021

course logo

Pre Security Learning Path

- Diverse - 40t, 0m

Repetisjon av det helt grunnleggende innen nettverk, web, Linux og Windows. Learning pathen var ment som en gjennomgang av det aller mest grunnleggende man må ha på plass før man starte med IT sikkerhets opplæring.

"...kjempeartig serie med CTF style oppgaver for repetisjon av det mest grunnleggende"

TryHackMe har laget en kjempeartig serie med CTF style oppgaver for repetisjon av det mest grunnleggende innen IT og IT-sikkerhet. Det tok meg noen få kvelder å fullføre learning pathen, og det var en genuint artig opplevelse, som føltes mer som ett spill enn en serie med mikro kurs. Hadde jeg ikke hatt noen erfaring med emnene som ble gjennomgått (nettverk, web, Linux og Windows) hadde jeg nok lært kjempe mye av det aller mest grunnleggende her.

- 5. juli 2021

course logo

Introduction to Packet Tracer

- Cisco Academy - 3t, 0m

Introdusjons kurs til Packet Tracer, hvor jeg fikk ett innblikk i hvordan programmet fungerer, og hva det kan brukes til.

"Fint kurs som gav meg trygghet i hvordan plattformen fungerer."

Fint kurs som gav meg trygghet i hvordan plattformen fungerer.

- 30. mai 2021

course logo

TOTAL: CompTIA A+ Certification (220-1002)

- Mike Mayers - 15t, 0m

Gjennomgang av materialet for den andre eksamenen mot CompTIA A+

"Dette er et kurs jeg vil anbefale absolutt alle som starter med IT å ta."

Jeg tok dette kurset for å få litt mer påfyll av generell grunnleggende IT kunnskap, uten at jeg hadde planer om å ta A+ sertifiseringen. Her lærte jeg mye mer enn jeg var forberedt på at jeg kom til å lære. Det hjalp også på at instruktøren Mike er rett og slett artig å se på! Dette er et kurs jeg vil anbefale absolutt alle som starter med IT å ta.

- 26. mai 2021

course logo

Unix Based Technologies (NIX)

- Renè Østensen - 292t, 0m

Stort og bredt Linux kurs som gav meg innsikt og som inspirerte meg til å ta et skikkelig i dypdykk i bruk og drift av Linux klienter og servere.

"...etter kurset kan jeg med hånden på hjerte si at jeg er mer trygg i Linux enn jeg er i Windows - som jeg har brukt hele livet."

Dette var et vanvittig artig kurs, som jeg elsket å bruke tid på. De første ukene brukte vi på å få kontroll på alt det jeg kun hadde overflate kunnskap om fra før av, så gravde vi oss skikkelig ned i materien. Før kurset følte jeg at jeg fikk til å bruke Linux, etter kurset kan jeg med hånden på hjerte si at jeg er mer trygg i Linux enn jeg er i Windows - som jeg har brukt hele livet. Jeg valgte å gå langt utover pensum og brukte neste 300 timer på kurset.

Alt vi gjorde i kurset var basert på bruk av terminalen. Vi starte med grunnleggende informasjon om brukere og bruker rettigheter deretter gjenskapte alt vi hadde lært i MST faget, pluss en del annet.

Kurset tok for seg en stor bredde Linux bruk, og avsluttet med at vi installere Arch Linux på slutten av kurset. Mestringsfølelsen var helt enorm siden jeg skjønte hele prosessen og innså at jeg i prinsippet kunne sette opp mitt eget skreddersydde operativsystem.

Kursholder var underholdende og flink til å gå igjennom temaene, men det aller meste av faget foregikk som veiledet selvstudie.

Pensum boken til kurset var CompTIA Linux+/LPIC-1 Portable Command Guide, tillegg til denne boken leste jeg 4 andre bøker om Linux for å få dypere forståelse. Kurset var estimert til å kreve 200timer, fordelt på 8 uker med undervisning, og mest selvstudie og 2 uker med repetisjon og eksamens forberedelser.

- 22. mai 2021

course logo

Linux Foundation Cert Prep: User and Group Management (Ubuntu)

- Scott Simpson - 0t, 59m

Gjennomgang av bruker og rettighets administrering i Linux. Introduksjon til PAM, LDAP og Kerberose i Linux

"Fint kurs som som gav meg en litt dypere forståelse for PAM"

Fint kurs som som gav meg en litt dypere forståelse for PAM, og gav meg nok kunnskap til å kunne grave videre i LDAP og kerberose.

- 19. mai 2021

course logo

Docker for Developers

- Emmanuel Henri - 1t, 5m

Introduksjon til hvordan Docker kan brukes i praksis i en frontend, backend og full stack web aplikasjon.

"...en rask code-along hvor man fikk ett raskt innblikk i hvordan ting gjøres..."

Dette var en rask code-along hvor man fikk ett raskt innblikk i hvordan ting gjøres, men ikke noe grundig forklaring på de forskjellige delene. For meg gav kurset ett OK fugleperspektiv på praktisk bruk av Docker. En av de stilig elementene i kurset var introduksjonen til hvordan man bruker docker-compose og testing av docker imaget med travis-ci.com.

Med å koble travis-ci til GitHub kontoen min og ved å scripte riktig fikk jeg testet imaget, og hvis det bestod testingen ble det automatisk pushet til Ddocker Hub. Dette var veldig lærerikt og stilig!

- 13. mai 2021

course logo

CompTIA Server+ (SK0-004) Cert Prep: 2 Server Achitecture

- Ed Liberman - 1t, 2m

Generell informasjon det fysiske størrelser på servere i og utenfor rack. Om forskjellen på server CPU og RAM sammenlignet med dekstop. I tillegg tok kurset for seg litt grunnleggende om hvorfor det er nødvendig med kjøling av servere.

"Gav meg litt bedre innsikt i server maskinvare"

Relativt lite ny info sammenlignet med A+ informasjon. Men fin repetisjon.

Kurset er godt egnet som bakgrunns lyd når man pendler. Det er mest PowerPoint bilder, med instruktør som snakker i bakgrunnen. Styrken med kurset er at det er godt muntlig fremført. Det var interessant, og jeg følte at det jeg lærte var relevant.

- 15. mars 2021

course logo

CompTIA Server+ (SK0-004) Cert Prep: 6 Disaster Recovery

- Ed Liberman - 0t, 45m

Gjennomgang av de forskjellige backup metodene, og prinsipper knyttet til backup og backup recovery.

"...fin repetisjon..."

Kurset gav meg en fin repetisjon på tematikk som ble gjennomgått på Noroff kurset, Microsoft Based Technologies. Det tok også for seg rent praktisk hvordan backup programmer kan sjekke om det har blitt tatt backup av en fil, eller om det er gjort endringer på den siden sist backup.

- 11. mars 2021

course logo

CompTIA Server+ (SK0-004) Cert Prep: 3: Storage

- Ed Liberman - 0t, 57m

Generell introduksjon til lagring, lagningsenheter, DAS, NAS, SAN, JBOD, RAID. Oppretting av RAID i Windows server. Tar for seg lagrings interfaces som SCSI, SATA, PATA og USB. HDD vs SSD.

"Fin repetisjon"

Relativt lite ny info sammenlignet med A+ informasjon. Men fin repetisjon.

Kurset er godt egnet som bakgrunns lyd når man pendler. Det er mest PowerPoint bilder, med instruktør som snakker i bakgrunnen. Styrken med kurset er at det er godt muntlig fremført. Det var interessant, og jeg følte at det jeg lærte var relevant.

- 3. mars 2021

course logo

CompTIA Server+ (SK0-004) Cert Prep: 5 Networking

- Ed Liberman - 1t, 37m

Introduksjon til IPv4, subnetting, routing og switching, classfull og classless IP addressing.

"Jeg fikk virkelig hamret inn i hodet konseptet om subnetting"

Kurset gav meg en kjempegod repetisjon av nettverks stoffet som ble gjennomgått på Noroff Kurset, Microsoft Based Technologies. Jeg fikk virkelig hamret inn i hodet konseptet om subnetting.

Kurset er godt egnet som bakgrunns lyd når man pendler. Det er mest PowerPoint bilder, med instruktør som snakker i bakgrunnen. Styrken med kurset er at det er godt muntlig fremført. Det var interessant, og jeg følte at det jeg lærte var relevant.

- 3. mars 2021

course logo

CompTIA Server+ (SK0-004) Cert Prep: 1 Server Administration

- Ed Liberman - 1t, 36m

Generell introduksjon til Windows Server 20xx, hvilke roller som en slik server kan ha. I tillegg en kort introduksjon til dokumentasjon av servere og infrastruktur og virtualiserting med Microsoft Hyper-V.

"...hjalp meg til å repetere konseptene server roller og Hyper-V nettverk..."

Kurset gav meg ikke så mye ny info, men hjalp meg til å repetere konseptene server roller og Hyper-V nettverk som inngikk i Noroff Kurset, Microsoft Based Technologies.

Kurset er godt egnet som bakgrunns lyd når man pendler. Det er mest PowerPoint bilder, med instruktør som snakker i bakgrunnen. Styrken med kurset er at det er godt muntlig fremført. Det var interessant, og jeg følte at det jeg lærte var relevant.

- 2. mars 2021

course logo

Windows Server 2019: Implementing Group Policy

- Ed Liberman - 1t, 25m

Oppretting, redigering, oppdatering og feilsøking på Group Polocy Objects på Windows server 2019 på tilknyttede brukere og datamaskiner på domenet.

"En god guide som fikk meg til å skjønne hva et GPO gjør, og hvordan det settes opp"

En god guide som fikk meg til å skjønne hva et Group Policy Object gjør, hvordan det settes opp og hvordan dette kan gjøre hverdagen lettere for en systemadministrator.

- 2. mars 2021

course logo

Windows Server 2019: Configure Hyper-V

- Ed Liberman - 0t, 54m

Introduksjon til virtualisering med Hyper-V. Tok for seg vanlig VM arbeid, og live migration av en kjørende VM fra en Hyper-V server til en annen.

"Etter å ha fullført dette kurset ble jeg veldig trygg på drift av Microsoft Hyper-V servere"

Etter å ha fullført dette kurset ble jeg veldig trygg på drift av Microsoft Hyper-V servere. Instruktøren var god på å ta en praktisk tilnærming og forklarte grundig alt det som var litt uklart eller lite intuitivt for meg.

- 16. februar 2021

course logo

Learning FTP

- Scott Simpson - 0t, 23m

Hvordan koble til FTP server med nettleser, grafisk FTP klient og kommando linje klient

"...fin og relativt grundig introduksjon til FTP."

Dette var et bra kurs som intruduserte meg for FTP via terminalen eller commando linjen. Kort oppsummert en fin og relativt grundig introduksjon til FTP.

- 13. februar 2021

course logo

Windows Server 2019: Manage, Monitor and Maintain Servers

- Scott M Burrell - 1t, 24m

Introduksjon i hvordan man kan konfigurere Windows servere via PowerShell, og Windows Admin Center. Tar for seg hvordan man setter serverene opp slik at det er mulig på en trygg måte å koble seg til over nettverket.

"Et helt greit kurs som introduserte meg til WAC, og Windows defender"

Et helt greit kurs som introduserte meg til WAC, og Windows defender.

- 6. februar 2021

course logo

Learning Docker

- Arthur Ulfeldt - 2t, 41m

Grunnleggende introduksjon til docker, hvordan skrive dockerfile's og ett overblikk i hvordan man jobber med og bruker docker på et Linux system.

"Fantastisk bra kurs og en perfekt introduksjon til Docker"

Fantastisk bra kurs og en perfekt introduksjon til Docker. Instruktøren var lett å forstå, innholdet var perfekt strukturert med innfallsvinkler som en webutvikler kan kjenne seg igjen i. Jeg bruker notatene mine fra dette kurset aktivt som jukselapp.

- 4. februar 2021

course logo

Windows Server 2019: DHCP and DNS

- Ed Liberman - 2t, 35m

Installasjon, administrasjon og vedlikehold av Windows server 2019 rollene DNS server og DHCP server for ett Domene i Active Directory og utenfor.

"...gav meg en relativt stor innsikt i hvordan DHCP og DNS servere fungerer..."

Ganske detaljert, og gav meg en relativt stor innsikt i hvordan DHCP og DNS servere fungerer på nettverket. Spesielt var det nyttig å for meg å lære om detaljene knyttet til IP-addresser og hvordan man praktisk planlegger og setter opp ett nettverk med DHCP server og parameterne man definerer der.

- 31. januar 2021

course logo

Windows Server 2019: Install and configure Active Directory

- Ed Liberman - 1t, 55m

Installasjon og grunnleggende oppsett av Active Directory med Domain Controller, hvor man lærer å bruke og administrere Organizational Units, AD Bruker Grupper og AD Brukere via windows server 2019 GUI og PowerShell. Etterpå hvordan koble en datamaskin til domenet og logge på med AD bruker på domenet via den datamaskinen.

"Kurset gav meg god innsikt i hvordan DC's er plassert i ett hierarki"

Kurset gav meg god innsikt i hvordan Domain Controllere er plassert i ett hierarki, og hvordan man kan endre på Active Directory via GUI og med PowerShell.

- 29. januar 2021

course logo

Windows Server 2019: IP Addressing

- Ed Liberman - 1t, 12m

Introduksjon til IP adresser og netmasker, IP klasser, Private IP addresser, CIDR. Forskjellen på routere og switcher. Praktisk feilsøking med ipconfig, ping og tracert.

"God introduksjon til multicast og unicast."

Gav meg en større forståelse for IP addresser og subnetting. God introduksjon til multicast og unicast.

- 28. januar 2021

course logo

Learn IP Addressing

- Kevin Wallace - 0t, 36m

Introduksjon til IPv4 og IPv6. Subnetting og design av nettverk.

"Dette var et kurs som gav meg en super kickstart i forståelse av nettverk"

Kort og godt om forskjellen på IPv4 og IPv6, hva et subnet, hva gjør DHCP og DNS. Dette var et kurs som gav meg en kickstart i forståelse av nettverk.

- 28. januar 2021

course logo

Windows Server 2019: File services

- Ed Liberman - 1t, 39m

Oppsett av File Server Resource Manager, fil kvoter, fil filter, produksjon og automatisering av lagrings rapporter, Fildeling i og utenom Active Directory, Fildeilings rettigheter. DFS (Distributed File System), kontroll av fildelings rettigheter.

"...god innføring i DFS og fildelingsrettigheter"

Kurset var grundig og gav meg spesielt en god innføring i DFS og fildelingsrettigheter.

- 23. januar 2021

course logo

Windows Server 2019: First look

- Ed Liberman - 0t, 43m

Installasjon av windows server 2019 på en fysisk datamaskin og en VM. Hvordan legge til og fjerne roller. Bli kjent med Windows Server Manager. Intro til Hybrid Cloud konsepter.

"Grundig overblikk over Server Manager"

Grundig overblikk over Server Manager, og installasjon av Windows Server 2019. Viste meg noen snarveier som sparte meg for noen museklikk.

- 23. januar 2021

course logo

Windows Server 2019: Storage Services

- Robert McMillen - 2t, 24m

Bruk av NFS og SMB, gjennomgang av NTFS rettigheter, gjennomgang av fildelings rettigheter, bruk av VHD og VHDX, oppsett av storage replication, oppsett og bruk av iSCSI i windows server 2019 og windows 10, oppsett og bruk av data deduplicaton, oppsett av software RAID i windows server 2019 i form av storage pools,

"Kurset er veldig grundig, men kjedelig fremført."

Det var interessant å lære om iSCSI funksjonaliteten i windows og Storage Replication. Windows Server sin måte å håndtere fildeling og filrettigheter er ikke så veldig intuitivt. Så det hjalp meg en hel del med forståelsen. Problemet med kurset er hvor tørt kursholder presenterer innholdet. Kurset er veldig grundig, men kjedelig fremført.

- 19. januar 2021

course logo

Operating Systems and Filesystems (OFS)

- Janrik Oberholzer - 157t, 30m

Et relativt grundig kurs i hvordan operativsystem, filsystem, prosessorer, minne og lagringsenheter fungerer.

"...an incredibly interesting and good class where I "finally" was able to understand how a computer works."

Dette var et utrolig interessant og lærerikt fag hvor jeg "endelig" fikk skikkelig innsikt i hvordan en datamaskin fungerer. Læreboken som var satt som pensum bok synes jeg ikke var særlig godt egnet til studenter som meg med såpass liten innsikt. Mange av eksemplene som ble brukt i boka for å forklare hvordan man kommuniserer med kernelen var skrevet i programmerings språket C, med funksjoner som forfatteren forventet at man hadde kjenskaper til, noe jeg ikke hadde.

Forelesningene var underholdende, men jeg slet relativt ofte med å forstå den sørafrikanske aksenten til kursholder. Jeg brukte en ganske mye tid på dette faget, og synes selv at jeg fikk godt løringsutbytte.

Som pensum bok ble det brukt Tanenbaum A.S., Modern Operating Systems. Og forskjellige videoer på YouTube, og LinkedIn Learning. Kurset var estimert til å kreve 160timer, fordelt på 6 uker med undervisning, og mest selvstudie og 2 uker med repetisjon og eksamens forberedelser.

- 13. desember 2020

course logo

PowerShell 5 Essential Training

- Jason C. Helmick - 3t, 38m

Grundig innføring i hvordan man praktisk jobber med PowerShell

"Godt strukturert kurs som gjorde at jeg skjønte verdien av PowerShell fremfor CMD..."

Godt strukturert kurs som gjorde at jeg skjønte verdien av PowerShell fremfor CMD i Windows. Etter at jeg tok kurset innså jeg for første gang begrensningene til BASH

- 13. desember 2020

course logo

Cybersecurity Foundations

- Malcolm Shore - 1t, 59m

Fundamental introduksjon til IT sikkerhet. Bevisstgjøring og overfladisk kunnskap rundt IT kriminalitet tema som botnet, ransomware, og hacking. IT sikkerhets frameworkene NIST Cybersecurity Framework og COBIT. Og hvordan det er mulig å detektere og respondere til data angrep.

"Fin introduksjon til temaet"

Fin introduksjon til temaet, som avklarte noen feiltolkninger, og gav meg ett kjapt overblikk over hva som inngår i kunnskapsområdene rundt IT sikkerhet.

- 24. november 2020

course logo

Cybersecurity Awareness: Building Your Cybersecurity Vocabulary

- Serge Borso - 0t, 57m

Rask gjennomgang av mange ord, begreper og konsepter som blir brukt i forbindelse med IT sikkerthet, som det forventes at alle vet.

"...forklarte meg noen begreper som ofte blir kastet ut som om det var noe "alle" vet"

Godt kurs, som forklarte meg noen begreper som ofte blir kastet ut som om det var noe "alle" vet. Etter å ha fullført kurset var det generelt sett lettere å følge med på IT sikkerhets foredrag og lese artikler om temaet.

- 20. november 2020

course logo

Computer Science Principles: Digital Information

- Doug Winnie - 1t, 10m

Innføring i hvordan data som tekst og bilder kan lagres og sendes binært

"...jeg fikk en god forståelse i hvordan det er mulig at alt er 0 eller 1 på en datamaskin"

God og grundig innføring i konsepter som tallsystemer, hvordan data kan lagres som binære verdier, og forskjellen på bits og bytes. Utbyttet mitt var at jeg fikk en god forståelse i hvordan det er mulig at alt er 0 eller 1 på en datamaskin.

- 18. november 2020

course logo

Amazon Workspaces: Deploy Virtual Desktops

- Lynn Langit - 1t, 34m

Introduksjon og guide til oppsett av Windows Remote Desktop med Amazon Web Services.

"...greit innhold, men tørr og kjedelig instruktør"

Dette var et interessant innhold med greit innhold, men tørr og kjedelig instruktør. Det var interessant å se hvordan den kan fungere å sette opp og bruke Remote Desktop med AWS, men jeg slet med å holde meg våken gjennom kurset.

- 3. november 2020

course logo

Linux: Overview and Installation

- Grant McWilliams - 1t, 3m

Installasjon av CentOS7 på VirtualBox, og gjennomgang av GNOME3 funksjonalitet

"Veldig god steg for steg gjennomgang av hvordan man installerer CentOS7..."

Veldig god steg for steg gjennomgang av hvordan man installerer CentOS7, i VirtualBox. Det var ikke så mye nytt for meg siden det i bunn og grunn er likt for alle Linux Distros jeg har prøvd.

- 30. oktober 2020

course logo

Learning VirtualBox

- Scott Simpson - 1t, 32m

Steg for steg gjennomgang av installasjon og bruk av Oracle VirtualBox i Windows og Linux

"En god guide som jeg har lett for å anbefale til andre"

Grundig gjennomgang av alle konfigurasjons mulighetene man finner i Oracle VirtualBox. Etter å ha sett denne videoen var det veldig klart for meg hvor man finner alle innstillingene, og hva de betyr. En god guide som jeg har lett for å anbefale til andre.

- 20. oktober 2020

course logo

Software Development Life Cycle (SDLC)

- Shashi Shekhar - 1t, 34m

Kort overblikk over prosjektledelses konsepter som er i bruk innen programmerings prosjekter. Kurset tok for seg, spiral modelle, waterfall modellen, Dynamic systems development method (DSDM) og Feature driven development (FDD). I tillegg tok det for seg Scrum, Lean, Kanban og Extreme programming. Det ble også forklart veldig kort om hva DevOps betyr for prosjektledelsen.

"Det var interessant for meg som kommer fra byggebransjen å få innblikk i prosjektledelses teori knyttet til programmering"

Tydelig og god instruktør. Det var interessant for meg som kommer fra byggebransjen å få innblikk i prosjektledelses teori knyttet til programmering. Det overrasket meg litt hvor forskjellig det var, og samtidig skjønner jeg hvorfor tradisjonelle fremdriftsplaner ikke fungerer innen programmerings faget.

- 13. oktober 2020

course logo

TOTAL: CompTIA A+ Certification (220-1001)

- Mike Mayers - 17t, 30m

Gjennomgang av materialet for den første eksamenen mot CompTIA A+

"Dette er et kurs jeg vil anbefale absolutt alle som starter med IT å ta."

Jeg tok dette kurset for å få litt mer påfyll av generell grunnleggende IT kunnskap, uten at jeg hadde planer om å ta A+ sertifiseringen. Her lærte jeg mye mer enn jeg var forberedt på at jeg kom til å lære. Det hjalp også på at instruktøren Mike er rett og slett artig å se på! Dette er et kurs jeg vil anbefale absolutt alle som starter med IT å ta.

- 18. august 2020

course logo

Design Thinking: Understanding the Process

- Chris Nodder - 0t, 41m

Introduksjon og gjennomgang av hva Design Thinking er og hva som gjør det så spesielt og effektivt til utviklings prosjekter

"...kurset gav meg akkurat nok innsikt til at jeg skjønte konseptet og ble nysgjerrig"

Dette korte kurset gav meg akkurat nok innsikt i Design Thinking til at jeg skjønte konseptet og ble nysgjerrig på temaet, diskuterte det på jobb og fikk enda mer innsikt fra kolleger. Kurset er veldig raskt, og sparer ikke noen øyeblikk på å skyte informasjon i ansiktet mitt som seer. Jeg måtte derfor se en del av videoene mange ganger før jeg fikk med meg alt innholdet.

- 9. mars 2020

course logo

JavaScript HTML Game from Scratch Blackjack

- Laurence Svekis - 4t, 0m

Kort kurs som forklarer hvordan man kan lage enkle kortspill med vanlige HTML elementer ved hjelp av vanilla JavaScript

"...en øyeåpner som gjorde at mange HTML og JS brikker datt på plass."

Dette var et veldig godt kurs, som var en øyeåpner som gjorde at mange HTML og JS brikker datt på plass. Det var såpass enkelt strukturert at det ble lett å være kreativ med det jeg lærte. Etter kurset var det mange konsepter rundt DOM manipulasjon som ble mer oversiktlig for meg.

- 22. oktober 2019

course logo

Electron for Desktop Apps: The Complete Developer's Guide

- Stephen Grider - 8t, 0m

Introduksjon til app utvikling med Electron. Her lærte jeg å lage native dekstop applikasjoner ved hjelp av node.js som backend og html som front-end.

"...kjempemoro kurs, som fikk kreativiteten til å bruse!"

Dette var et kjempemoro kurs, som fikk kreativiteten til å bruse! Dette var kurset som fikk meg til å ville satse helt og holdent på web teknologi. Skapergleden ved å lage enkle deskstop applikasjoner var enormt stor! Instruktøren var engasjerende, og jeg følte jeg lærte mye.

- 10. september 2019

course logo

Design a Logo for Free in Inkscape

- Daniel Evans - 2t, 0m

Innføring i design av logoer og grafikk i Inkscape. God introduksjon til arbedisflyt og metodikk som jeg senere har fått bruk for i Adobe Illustrator.

"Kort og godt kurs i tegning med vektor grafikk"

Kort og godt kurs i tegning med vektor grafikk. Det gav meg nok ferdigheter til at jeg klarte å designe egne logoer, blant annet den som er i bruk for Skarshaug Solutions.

- 27. august 2018

course logo

The Web Developer Bootcamp

- Colt Steel - 43t, 0m

Introduksjon til moderne full stack webutvikling med HTML, CSS og JS. I frontend ble brukt Bootstrap og i backend ble det brukt node.js med express og mongoDB. kurset gav også en kort introduksjon i hvordan man hoster en webside på en Linux basert VPS hos Amazon Web services. Kurset gav meg en kreativ kickstart og gjorde meg i realiteten klar til å jobbe som webutvikler i min første IT jobb.

"Dette kurset endret livet mitt!"

Det er ikke ofte man kan si dette om et kurs, men dette kurset endret livet mitt! Dettet var et kurs av typen code-along hvor man følger prosessen rundt det å utvikler web applikasjoner. Instruktøren Colt var god på å forklare komplekse tema på en lett forståelig måte, godt nok til at man kom i gang. I ettertid har jeg lært mye mere, men dette kurset gav meg nok innsikt til å kunne starte å være kreativ, og derifra lære lettere på egenhånd.

- 20. august 2018

course logo

The Complete Apache Tomcat Web Server Course

- Star Academy - 7t, 0m

Grundig kurs i oppsett og konfigurasjon av Apache Tomcat webserver.

"Dette er noe av det tørreste jeg har noen gang sett!"

Kurset var veldig grundig, men jeg måtte i realiteten lide meg igjennom det. Dette er noe av det tørreste jeg har noen gang sett! I ettertid innser jeg at kurset var rimelig bortkastet siden jeg ikke tror jeg kommer til å komme borti websider basert på Java Server Pages. Den største verdien for meg var nok det å bli eksponert for flere måter å skrive og server websider på enn PHP og JavaScript (Node.js). Kurset gav meg så dårlige vibber for JSP, at jeg i ettertid har vonde assosiasjoner med Apache Tomcat.

- 14. mai 2018