Introduksjon til micro:bit

Bilde © Stanley Skarshaug

Bilde © Stanley Skarshaug

Det er mange grunner til at micro:bit brukes en del av kodeklubben kidsa koder. En av grunnene til jeg mener det er en super introduksjon til programmering er at man kan programmere noe som vil vises i den fysiske verden. Man kan styre lysdioder, elektriske motorer, servo motorer og mye annet spennende som kan brukes i små og store prosjekter.

I denne leksjonen får du lære om hvordan du kobler micro:bit til datamaskin, og du lærer å lage ditt aller første micro:bit program i MakeKode. Etter denne leksjonen skal du ha blitt kjent med MakeKode, og hele prosessen som må gjøres for å få programmet du lager i der til å kjøre på din micro:bit.

Tilkobling

Om man har litt erfaring med å programmere i Scratch er overgangen til micro:bit relativt lett siden det aller meste overførbart til micro:bit. Den store forskjellen er at man må overføre programmet man har laget fra datamaskinen til micro:bit før at det kan tas i bruk. Hvis man ikke har noen erfaring med Scratch er ikke det noe problem siden micro:bit er en flott introduksjon til blokk programmering.

usb micro kabel

USB-micro kabel

Kabelen man bruker for å koble micro:bit til datamaskinen er av typen USB-micro. Dette var frem til for noen få år siden den mest brukte kabelen for å koble elektronikk til datamaskiner. De siste årene har det i raskt tempo blitt mer vanlig å bruke USB-C kabel.

USB-micro kablen har fire ledninger inni seg som brukes til å koble sammen datamaskin og micro:bit

  • Vcc - Strømforsyning (5v)
  • GND - Strømforsyning (Jording)
  • Rx - Mottatt signal (fra datamaskin)
  • Tx - Sende signal (til datamaskin)
usb-micro pinout

Pinout på USB-micro kontakt

Dette gjør det mulig å bruke en vanlig batteribank eller USB lader som strømforsyning om man vil bruke micro:bit uten at den er koblet til en datamaskin.

Plugg USB-micro enden av kabelen inn i micro:bit og deretter den andre enden inn i datamaskinen din. Nå skal du kunne overføre programmer fra datamaskinen til micro:bit.

MakeCode

Programmering med blokker

For å programmere micro:bit anbefaler jeg å bruke Microsoft MakeCode. Dette er en web applikasjon som du kan bruke til å programmere prosjektene dine. Det spesielle med MakeCode er alle prosjektene du lager lagres i nettleseren din. Derfor trenger du ikke logge inn for å bruke plattformen. Akkurat som fremdriften din lagres her på haxor.no sine kurs moduler.

I MakeCode kan man også simulere programmene. På den måte kan man raskt eksperimentere med programmer uten å måtte overføre det til en micro:bit.

Ok, jeg har funnet MakeCode og er klar til å starte å programmere!

I MakeCode kan du opprette et nytt prosjekt, eller jobbe videre med et eksisterende prosjekt.

Opprett prosjekt i make code

Opprett et nytt prosjekt i MakeCode

Når prosjektet er opprettet vil du se programmerings skjermen som er delt inn i tre områder. Lengst til venstre finner vi en simulering av en micro:bit, i midten finner vi en liste over programmerings blokker, og til høyre er programmet vårt.

Simuleringen av micro:bit til venstre kan brukes til å teste hvordan programmet ditt fungerer uten å måtte overføre programmet til en ekte micro:bit. Her kan teste å trykke på knapper, teste sensorer og se hvordan lysdioder lyser.

I midten har man lisen over alle programmerings blokkene som er tilgjengelig i MakeCode. Det kan ta litt tid å huske hvor man finner alle programmerings blokkene man trenger, men med litt øvelse blir man raskere til å leite frem rett blokk.

Til høyre har man programmerings vinduet. Hit drar man program blokkene fra listen i midten og plasserer de i den rekkefølgen de skal brukes for å lage et program.

make code

Overblikk over MakeCode

I programmerings vinduet finner man de to hovedfunksjoner i micro:bit programmet. Disse to hovedfunksjonene må alltide være med i alle micro:bit programmer, men du trenger ikke ha noe kodeblokker inni begge.

"Ved start" funksjonen er som navnet tilsier en funksjon som blir kjørt når micro:bit skrus på. Etter at funksjonen er kjørt vil den ikke kjøres flere ganger.

Etter at "Ved start" funksjonen er ferdig starter "gjenta for alltid" funksjonen. Som navnet tilsier vil denne funksjonen gjentas for alltid helt til micro:bit skrus av. Vi kan derfor si at "gjenta for alltid" funksjonen er uendelig lang loop som aldri stopper.

Første program

Du har kanskje hørt om et trenings program? Det er en liste med trenings øvelser som gjennomføres på en forhåndsbestemt måte, i en forhåndsbestemt rekkefølge.

Et eksempel på treningsprogram er:

  • Oppvarming. Jogging i 3 minutter.
  • 2 serier med 10 armhevninger
  • 2 serier med 10 spensthopp
  • 2 serier med 20 sit-up's
  • Uttøyning

Et data program er akkurat det samme. Det er en program som sier hva datamaskinen skal gjøre i en forhåndsbestemt rekkefølge. Det å programmere er jobben med å skrive et program som forteller datamaskinen hva den skal gjøre, og i hvilken rekkefølge den skal gjøre det.

For å bli litt kjent med hvordan man programmerer micro:bit i MakeKode lager vi ett enkelt program som sjekker om knapp A eller B blir trykt på. Om knapp A trykkes inn vil vi vise et bilde på LED-matrixen på forsiden av micro:bit, og om knapp B trykkes inn vil alle LED's i matrixen slukkes.

En LED-matrix er flere rekker med lysdioder (LED's) som er satt under hverandre. Ofte er det like mange rader som det er kolonner i en LED-matrix. Dette gjør at de er godt egnet til å vise symboler eller bilder.

Gjenskap programmet under. Du må nok bruke litt tid på leite frem de riktige kode blokkene, men denne letingen vil gjøre deg mer kjent med kategoriseringen. Ett hint er legge merke til at fergene på blokkene er lik blokk kategorien de tilhører.

Om du ønsker det kan du gjerne bruke din egen kreativitet og fantasi til å lage ditt eget bilde.

program fra makecode

Vårt første program!

Ok, jeg klarte å lage programmet!

Simulering

Testing av programmet

Etter hvert som man programmerer er det fint å kunne simulere det i MakeCode før du overfører det til din micro:bit. En stor del av det å programmere går ut på å prøve og feile. Derfor er det kjekt å raskt kunne simulere hvordan programmet vil kjøre, uten å måtte koble til micro:bit og teste på den.

For å simulere programmet i MakeCode trykker du på "play" knappen under micro:bit'en på venstre side av skjermen. Når simuleringen kjører kan du trykke på knappene for se om den det fungerer som tenkt.

simulering i make code

Simulering av programmet i MakeCode

Ok, jeg skjønner hvordan jeg kan bruke simuleringen

Koble til micro:bit

Overføre programmet til den virkelige verden

Nå når vi har fått testet programmet i simulatoren er vi klar til å overføre programmet til en ekte micro:bit. For at nettleseren din skal kunne føre overføre programmet til din micro:bit må nettleseren din få tillatelse til å koble til din fra deg. Dette gjøres ved at du først kobler micro:bit til datamaskinen din ved å bruke USB-micro kabelen.

Etter at du har koblet micro:bit til datamaskinen må du åpne menyen under simuleringen og velg "Connect device". Følg instruksjonen på skjermen for å fullføre tilkoblingen.

koble til micro bit i make code

Tilkobling av micro:bit i MakeCode

OBS: det er viktig at du godtar at nettleseren din får tilgang til å koble til selve micro:bit'en. Om du ikke godtar dette vil du ikke klare å koble til, dermed heller ikke overføre programmet.

Ok, MakeCode er koblet til min micro:bit

For å overføre programmet til micro:bit må du trykke på "Last ned" knappen under simuleringen etter at MakeCode har fått koblet seg til din micro:bit.

Første gang du overfører et program til micro:bit kan det ta noen minutter å overføre programmet. Vær tålmodig, og vent til du får beskjed om at overføringen var vellykket før du kobler fra USB-micro kablen.

vellykket overføring av programmet til micro bit

Vellykket overføring av programmet til din micro:bit

Nå som programmet er overført kan du teste om du får til å vise og skjule bildet på LED-matrixen ved å trykke på A og B knappen. Forhåpentligvis kjører programmet like godt på en ekte, fysisk micro:bit som det gjorde i simuleringen i MakeCode.

micro bit kjører programmet

Bilde © Stanley Skarshaug

Jippi! Jeg har programmert min første micro:bit!

Hvis du kobler micro:bit til en batteribank eller en USB lader kan du kjøre programmet uten at micro:bit er koblet til en datamaskin.