Touch' for barn

Bilde © Stanley Skarshaug

Bilde © Stanley Skarshaug

En perfekt introduksjon for de minste barna
Sist oppdatert 19. januar 2022

IT ferdigheter og kunnskap blir stadig lettere tilgjengelig for de som vil lære. I denne artikkelen skal jeg si litt om hvorfor jeg mener det er en god idé for barn å lære seg touch så tidlig som mulig, og hvilke lærings resurser jeg har funnet og vil anbefale for barn.

Hvorfor?

Fordi vi skriver mye!

Mange voksne har klart seg hele livet uten å lære seg touch, og kanskje er ikke alle klar over er hvor mye lettere og mer effektivt det er å skrive på tastatur når man først har lært seg å skrive touch.

Stadig mer av det vi gjør i arbeidslivet må dokumenteres og hvis man må "sloss" med tastaturet for å skrive blir det raskt slitsomt å skrive selv de korteste rapporter.

Jeg mener at det å kunne skrive effektivt på tastatur er en ferdighet som rett og slett har blitt essensiell i ett moderne arbeidsliv, uavhengig av yrke. På grunn av dette mener jeg at barn må så tidlig som mulig lære seg å skrive touch. Faktisk vil jeg si at det å lære seg å skrive touch kan være til stor hjelp som en del av innlæring av alfabetet og det å få grunnleggende lese og skrive ferdigheter allerede i første klasse.

Læringsmetoder

Hva har jeg funnet?

Jeg lærte meg selv å skrive touch etter at jeg hadde fylt 30 år. Og det er fascinerende å se hvor raskt mine barn lærer touch sammenlignet med hvor mye jeg måtte øve for å få det til og ikke minst avlære gamle uvaner opparbeidet etter over 20 år med elendig teknikk.

Det finnes et hav av web apper som kan lære deg å skrive touch, men de aller fleste virkelig gode er for engelsk tastatur på engelsk språk. Derfor stemmer ikke plasseringen av tastene på norske tastatur og øvelsene blir ikke gode pedagogisk og praktisk. Når man har lært inn tastene kan man ha stor glede av disse engelske appene, men i starten når man er helt nybegynner mener jeg at det rett og slett ikke funker å bruke engelske læringsressurser for oss i Norge.

De få touch programmene jeg har funnet på norsk med norske tastatur er etter min mening for vanskelig for de minste barna å bruke. Lærekurven blir for bratt.

Tastaturbo

Perfekt for de minste barna

Til skoleåret 2021/2022 publiserte norske Statped på sine websider webappen Tastaturbo som skal hjelpe barna å lære touch metoden på norsk. Dette må jeg si at er en lærings resurs jeg er rett og slett imponert over. Det er lagt opp på en måte som jeg tror er perfekt for de minste barna som ikke har skrevet noe særlig på tastatur.

Inntil nylig kunne jeg ikke anbefale appen siden den ikke funket på Linux baserte operativsystem uten at man gjorde manuelle endringer i nettleserne. Men nå fungerer den kjempebra i alle nettlesere jeg har prøvd, og jeg kan anbefale den på det varmeste som en introduksjon til touch.

Bilde / Image

Skjermbilde fra web appen Tastaturbo

Her må barnet løse korte oppgaver som gradvis lærer de å huske hvor hver tast er på tastaturet. De første oppgavene er nesten banalt enkle, men fungerer som en slags introduksjon for hvordan man bruker tastaturbo.

Hver oppgave består av å skrive ett fast antall taster rett før tiden går ut. Hver tast blir presentert en etter en. Så barnet må konsentrere seg om å trykke rett tast med rett finger. Hver oppgave er tidsbegrenset, så bruker barnet for lang tid avsluttes den og man må starte på nytt.

Etter at omtrent halvparten av oppgaven er løst, blir de utvidet til at det skal skrives korte ord. Den eneste svakheten jeg har å funnet med tastaturbo er at oppgavene er litt tunge og stressende. Barna får bare noen få noen ord å skrive i oppgavene, så fokuset bli å huske hvor hver tast er på tastaturet og hvilken finger som skal brukes til å trykke på den tasten. Det som er unikt med tastaturbo er at barna ikke blir straffet på noe vis om de trykker på feil tast, det er bare at de ikke kommer seg videre i oppgaven.

tema siden til Statped kan man finne tips og råd til lærerne for hvordan man kan bruke Tastaturbo som læringsverktøy. Disse tipsene har jeg hatt stor nytte av å lese selv. Statped anbefaler at barna ikke gjør mer enn en oppgave pr økt. Min erfaring er at tre oppgaver er perfekt. Første oppgave blir som en oppvarming, og etter tredje oppgave er de slitne i fingrene og hodet. Det er nesten så man hører det koker i hodet på barna når de gjør oppgavene.

Poenget med tastaturbo er nok ikke å lære barna å skrive "skikkelig" touch, men heller lære de konseptet og de grunnleggende prinsippene med at man hver finger har sine taster og at at man kan skrive bokstaver og ord på tastatur uten å måtte se på tastaturet.

Etter at de 26 oppgavene er fullførte er barna klar til å gå videre til mer artige og mindre stressende oppgaver på andre plattformer med større fokus på å skrive ord og setninger.

Typingstudy.com

Når man har lært å bruke alle fingrene

Når man først har lært å bruke alle fingrene på tasturet åpner det seg mange muligheter til vider opplæring, men også her er det en utfordring å finne touch læringsverktøy som er gode på norske tastatur, og som man må skrive norske tekster på.

En av de jeg likte aller best, og som jeg brukte mest tid på selv i starten var typingstudy.com sin øvelser. Dette tenker jeg er et fint steg videre etter at barna har vert igjennom tastaturbo sine oppgaver og blitt kjent med tastaturet.

Bilde / Image

Skjermbilde fra typingstudy.com

Hver leksjon er delt inn i øvelser med økende vanskelighetsgrad. De første oppgavene i hver leksjon er veldig like tastaturbo siden det går mest ut på å trykke på rett tast på tasturet med rett finger, men her får man se en hel linje med bokstaver som skal skal skrive om gangen, noe som gjør oppgavene veldig mye mindre stressende.

De siste oppgavene i hver leksjon går ut på å skrive ord med bokstavene man har øvd på i leksjonen. Denne delen av leksjonen mener jeg er viktig for at barna skal få følelsen av å lære noe nyttig.

Det eneste som jeg synes er dårlig med typingstudy.com er at man ikke har mulighet til å aktiver en dark-mode i web appen. For meg er det veldig slitsom å måtte se på hvit bakgrunn når jeg skriver. Heldigvis kan dette løses relativt bra med dark-mode plugins til nettleser. I tillegg har webappen en noe 90-talls look and feel. Noe som kan være positivet eller negativt etter hvilken smak man selv har.